ERKI Moeshow

ERKI Moeshow on...

"ERKI Moeshow on läbi aegade olnud innovatiivne moemagnet ja kõige kättesaamatum vanadel aegadel, kui ERKI aulasse topitud publik rahvarohkusest tingitud õhupuuduses ja prožektorite palavuses
vapralt moodi nautis ning end erilise ja väljavalituna tundis."
Tiina Talumees

"ERKI Moeshow on lõbusad ja töised tunnid õmblusklassis."
Eve Hansons

"ERKI Moeshow on säilitusaineteta loodustoode."
Aldo Järvsoo

"ERKI Moeshow on ainulaadne võimalus nautida loomingulist eneseväljendust täiesti vabana reaalse moeelu piirangutest. See on noortele moefännidele ka suurepärane hüppelaud."
Kristina Herodes

"ERKI Moeshow on noorte talentide võimalus Eesti moeareenil ajalugu teha. See on hüppelaud ja vaba fantaasia mängumaa."
Liisi Eesmaa

 

"ERKI Moeshow on hardcore."
Tanel Veenre

"ERKI Moeshow on... mul on keeruline öelda, mis ta on. Ma võin öelda, mis ta oli minu jaoks, kui ma seda algatasin ja vedasin. See oli ainus sõltumatu moelava. Ma väga loodan, et ta on seda siiani."
Reet Aus

ERKI Moeshow on...
1982. aastal Eesti Riikliku Kunstiinstituudi aulas alguse saanud moesündmus, mis aastakümnete vältel on välja kasvanud 80'te kunstitudengite meeletute pidude kõrvalürituse staatusest 90'te avantgardse moeloomingu peamiseks lavaks. 21. sajandil on iga-aastasest ERKI Moeshowst saanud üks olulisemaid, suurimaid ja armastatumaid moeetendusi Eestis.

80'te ERKI Moeshow eestvedajad, osalejad ja publik olid kõik ühel või muul viisil seotud Eesti Riikliku Kunstiinstituudiga.

ERKI Moeshow plakat 80'test
1982 ERKI Moeshow valge teema kollektsioon
1982 Esimese ERKI Moeshow telgitagused kooli võimlas
1984 Maire Valdma ja Lena Ljutjuki breiktantsust inspireeritud kollektsioon
  Peale kuue aastast pausi 1995. aastal taaskäivitatud ERKI Moeshow lava oli mõeldud oma kooli üliõpilaste loomingu näitamiseks, kuid sündmus muutus nüüd avatuks kõigi huviliste pilkude jaoks.   Publik mahtus vaevu ära kunstiülikooli aulasse istuma-seisma, mistõttu etendus korraldati kahel järjestikusel õhtul.

 

1996 Riina Põldroos
  Pidevalt kasvav publikuhuvi tähendas ERKI Moeshow lahkumist koduseinte vahelt järjest suurematesse ruumidesse Tallinnas.   Üritus on toimunud Kalevi Spordihallis, Kinos Kosmos, Salme Kultuurikeskuses, Vene Kultuurikeskuses, Iru Tehnopargis, Vabaduse Väljakul ja Saku Suurhallis.
1997 Tiina Talumees
1997 Reet Aus
2004 Liisi Eesmaa
2007 Marit Ilison
2007 Piret Puppart
2008 Lilli Jahilo
  2009. aastal naases ERKI Moeshow viimast korda oma sünnipaika- Eesti Kunstiakadeemia aulas, peale mida hakati hoonet lammutama uue maja ehitamiseks. Erakordne soovijate hulk pääsemaks ERKI Moeshow lavale on aastate jooksul tekitanud vajaduse luua kavandite konkursi, mille käigus žürii otsustab, kes pääseb oma kollektsiooniga legendaarsele moepoodiumile. Varem vaid EKA tudengite jaoks mõeldud lava on nüüd avatud nii teiste õppeasutuste kui vabakutseliste disainerite jaoks. Lisaks Eesti noorte loomingule on ERKI Moeshowdele kutsutud oma kollektsioone näitama ka välismaa disainerid. Alates 2010. aastast on konkursis osalemine aga muutunud ka nende jaoks kohustuslikuks.   Tänavu on ERKI Moeshow märksõnaks puhas lõuend- valge. ERKI Moeshow 2011 toimub nädalavahetusel, kui kevad muutub suveks. Paras aeg on kalendris ära märkida 4. juuni kui päev, mil saab totaalselt joobuda moest. ERKI Moeshow lavalaudadel on oma disaineridebüüti teinud pea kõik Eesti olulisemad moeloojad, nende seas Tiina Talumees, Aldo Järvsoo, Riina Põldroos, Liisi Eesmaa, Lilli Jahilo ja paljud teised. Valmistu nautima moodi ja nägema uute talentide tähelendu juuni esimesel laupäeval.